Wat is No Till Farming???

05-02-2021

Veel mensen begrijpen me niet goed als ik over het no till gardening begin te praten. No till gardening of no till farming zijn manieren om op de meest ecologische manier voedsel of planten te kweken. Er zijn verschillenden stijlen en vormen in het  no till gardening. sommigen werken met  Hooi mulch, anderen gebruiken cardboard technieken of werken met bodembedekkers. Er zijn wel enkele basis principes die de "no till" farmers toe passen. Deze worden verder in het artikel besproken. 

Het moet geld opbrengen. 

In je eigen moestuin in je achtertuin kan je ook kiezen voor No Till Gardening om ecologische of praktische redenen. Huis tuinders kunnen stro of hooi of de karton techniek gebruiken om de bodem te bedekken en dan hierin hun plantjes te plaatsen. 

De No Till farmer (zoals wij) moet van zen opbrengst kunnen leven en moet dus de beste en meest passende manier uitzoeken voor zijn opbrengst, zijn bodem en zen werkuren die hij erin kwijt kan. Zijn werkveld is ook groter. Ja! Inderdaad dit is een tijdrovend proces maar eens je de juiste technieken onder de knie hebt ben je met weinig input al geld aan het verdienen. 

Hou de grond zo goed mogelijk bedekt!

De zon is noodzakelijk voor onze planten maar ook de grootste vijand van onze bodem. Verhitting van de bodem zorgt voor uitdroging, wat op die manier ook weer een grote kost word als je geen watertanks hebt. Water kost nou eenmaal veel geld en het grondwaterpeil heeft elke zomer een periode waarin we niks mogen oppompen.

Daarom kan je hooi, stro, karton of compost gebruiken. Afhankelijk wat voor jou de meest ecologische oplossing is. Wat heb jij dicht bij huis voor handen? Dat is de hamvraag. Ik heb het geluk veel keuze te hebben voor mijn bodembedekking. Ik pas de "Cardboard Techniek" en "Compost techniek" veel toe. Ik gebruik ook stro en hooi afhankelijk wat ik op die momenten ter beschikking heb. Dit jaar wil ik ook met bodembedekkers beginnen werken om jullie dan ook een mooie vergelijking te kunnen aanbieden. 

(in een volgende blog beschrijf ik deze technieken voor jullie.) 

Verstoor zo weinig mogelijk de bodem!

Er zijn immens veel schimmelverbindingen onder het oppervlak van de bodem. Deze verbindingen helpen je plant. Je plant maakt sterkere wortels aan, eet beter, beter bestand tegen plagen of ziektes en groeit beter. Er zijn ook voedingstoffen, planten wortels en macrobiologische levensvormen. Dus HET belangrijkste principe van het No Till Farming is deze verbindingen instant te houden. Ook de luchtbellen blijven dan behouden voor de wormen die zich hierin verplaatsen. De opgeslagen vloeibare koolstof en andere gassen die in de bodem worden opgeslagen blijven dan ook aanwezig want ook al die dingen hebben hun nut in onze bodem.

Sommige No Till farmers tillen enkel wat mulch weg en planten zo hun plantje in de bodem. Om verder niks te schaden in het bodemweb. Ja, zover kan je gaan. Ik gebruik verschillende technieken die ik in latere blogs uitgebreid zal bespreken. 

Hou de bodem beplant zoveel je kan!

Er is bijna niets gunstiger voor het microbiële leven dan levende plantenwortels. Je herinnert je misschien uit de biologieles dat de bladeren van planten zonlicht en kooldioxide door fotosynthese omzetten tot heerlijke traktaties waarop nuttige schimmels en bacteriën zich voeden en groeien. Zonder wortels in de grond sterven deze mycorrhiza-organismen - dat wil zeggen nuttige microben die strikt van plantenwortels leven - echter uit. Dus hoewel het niet essentieel is om het hele jaar door te telen, is het zeker voordelig, daarom is iets zo veel mogelijk laten groeien vaak een belangrijk doel voor de teler die niet hoeft te telen. 

Met name dat "iets dat groeit" ook geen bodembedekker hoeft te zijn - voor sommige telers zonder grondbewerking zijn hun bodembedekkers ook gewoon marktgewassen. In plaats van rogge zijn het bonen of knoflook of erwten of een aantal sterkere gewassen. Hoe dan ook, telers die niet hoeven te telen, proberen zo vaak als redelijk is iets in de bodem vast te houden dat koolstof vasthoudt en microben voedt om alle andere bovengenoemde doelen te bereiken.

Bedankt voor het lezen van deze blog. Blijf al onze kanalen volgen voor meer info over onze technieken die we toepassen. Je kan ons ook altijd eens komen bezoeken. 

Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin