Help! Wat is dit beestje?

08-04-2020

De laatste tijd zie ik op verschillende social media kanalen, vragen over 1 bepaald beestje, de vuurwants. Iedereen ziet ze, weinigen weten wat ze zijn daarom wil ik graag langs deze weg een beetje uitleg geven over dit beestje.

Wat is een vuurwants?

Vuurwantsen zijn rode beestjes met zwarte vlekjes en zwarte pootjes. Ze zijn zeer opvallend en men vind ze dikwijls op warme plekken en in groep, hierdoor worden ze snel opgemerkt. Eigenlijk wist ik niet veel over een vuurwants en ben ik alweer research gaan doen en dit beestje wat verder bestudeerd sinds 2019. Ze zitten graag in dichte gewassen, ze warmen zich ook graag op in de zon op bomen zoals de lindeboom, maar ook kaasjeskruid is een plantje waar ze graag rond vertoeven. 

Wat eet de vuurwants?

De vuurwants leeft voornamelijk van planten, maar eet ook dode of andere levende insecten. De vuurwants kan niet vliegen waardoor we ze dus altijd op de grond aangetreffen; zeer vaak in de omgeving van lindebomen of kaasjeskruid. Na een zachte winter zijn de vuurwantsen te vinden op de stam of aan de basis van een lindeboom. Ze brengen geen schade toe aan de boom. Ze leven van de sappen uit dode bladeren of zaden die ze met hun zuigsnuit leegzuigen. Vooral de blaadjes van de Hibiscus, Acacia en de Linde. Bij lindebomen zijn de wondsappen erg in trek. Ze zuigen ook dode insecten leeg om zichzelf van de juiste voedingsstoffen te voorzien. Zelfs hun dode soortgenoten vinden ze zeer lekker. Ze worden soms de ruimers van de natuur genoemd, aangezien ze op deze manier de opruiming van dode bladeren, planten en insecten versnellen.

Hoe plant een vuurwants zich voort?

Vroeger leek de wants rond mei uit zen winterschuilplaats te komen. Nu, sinds een paar jaar moet ik wel zeggen dat ik de vuurwantsen vroeger in het jaar begin op te merken. Dit is volgens mij alweer een teken dat ons klimaat veranderd. Ja, effe terug naar de vuurwants die uit de winterschuilplaats komt gekropen, op zoek naar een partner om mee te paren. Het vrouwtje verspreidt een specifieke geur om het mannetje te lokken. De vuurwants heeft een lange paring (van twaalf uur tot zeven dagen). Het mannetje blijft aan het vrouwtje gehecht, dit is een natuurlijk verdedigings strategie om zo te voorkomen dat er andere mannetjes met zen vrouwtje gaan lopen. Door de lange paring kan hij meerdere eitjes van zen vrouwtje bevruchten. Op deze manier heeft de bevruchting ook meer kans.


In de zomer worden de bevruchte eitjes in kleine tunneltjes gelegd waar de kleine wantsjes rustig tevoorschijn kunnen komen. De babywantsen zijn nimfen. Ze hebben geen vleugels en zijn dus minder herkenbaar dan hun volwassen soortgenoten. Na vijf nimfstadia is aan het eind van de zomer de nimf een volgroeide vuurwants geworden. Alleen de volgroeide vuurwantsen kunnen overwinteren door zich verdoken te houden onder stenen, bladeren of onder de grond. Afhankelijk van hun leefomstandigheden en geografische locatie kunnen ze een lichte bevriezing overleven.


Vijanden van de vuurwants.

De vuurwants zuigt sappen uit bladeren en planten en zet die om in een chemische stof om vogels af te schrikken. De verschillende stoffen die de wantsen opnemen zorgen namelijk voor chemische verbindingen, als de wants dit chemisch afweersysteem in zen kleine lichaampje activeert lijkt de wants minder aantrekkelijk voor vogels. Toch zijn de vinken blijkbaar totaal niet afgeschrikt door dit chemisch afweer systeem van de wants. Naast vogels worden de wantsen ook wel bedreigd door parasieten zoals de mijt.

Tot slot!

De vuurwants is dus GEEN schadelijk beestje maar best wel nuttig aangezien deze de ruimertjes van de natuur genoemd worden en zo dus ook jou tuin opruimen. 

Wil je ze toch weg? dan heb ik wel enkel tips waardoor je de strijd misschien kan winnen.

Vuurwantsen zitten graag in dichte gewassen. Haal de schuilplekjes van de vuurwantsen dan weg. Zorg ook dat u het onkruid in uw tuin regelmatig wiedt.

Vuurwantsen zijn dol op de blaadjes van Hibiscus, Acacia en de Linde. Staan deze planten en struiken vlakbij uw voor- of achterdeur? Dan is er een grote kans dat er soms vuurwantsen verdwalen en uw huis binnenkomen. Heeft u liever geen ongewenste gasten? Dan zit er maar 1 ding op: verplaats de favoriete planten en struiken van de vuurwantsen naar achter in de tuin waar je de wantsen hun ding kan laten doen.

Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin