Hoe geef ik voeding aan het bodemleven?

30-03-2020

Netel gier maken en gebruiken.

Iedereen kent ze wel dat helse onkruid voor sommigen, die prachtige bodembedekker of die lekkere netelsoep. Voor mij is het een wonderbaarlijke plant net zoals vele andere soorten "onkruid" (Brandnetels, smeerwortel, kliswortel, krulzuring, kattenstaarten en vogelmuur). Ze geven allemaal een uitstekende meststof voor je tuin. Door het gistingsproces komt er stikstof en andere nuttige mineralen vrij in je gier.


Hoe ga je te werk?

Wel, vooraleer ze in bloei staan kan je ze drogen in de zon en verkruimelen om stikstof aan de bodem toe te voegen. Veel mensen laten ze enkele dagen weken in water en dit het liefst in volle zon zodat je een stinkende maar voedzame brei bekomt. 

Hoe ik het doe? Ik heb na zelf wat experimenteren en research natuurlijk, de volgende methode toegepast. De verhouding tussen water en netels is steeds 1 op 10. Voor elke kilo brandnetels die je hebt ga je 10 liter water moeten toevoegen.

Zodra het water aan de netels is toegevoegd hoef je enkel nog te wachten. Na drie dagen begint het gistingsproces. Roer één tot twee maal per dag in de ton tot de gisting compleet is. Afhankelijk van de weersomstandigheden duurt het ongeveer een 10-tal dagen voor je vloeibare bemesting klaar is. Als je nog kleine belletjes ziet aan het oppervlak is de gisting nog niet voltooid.

Eens je brandnetelgier klaar is kan je de netels verwijderen en het brouwsel zeven om de vloeibare meststof te bewaren. Dit voorkomt dat je tuin binnen de kortste keren vol brandnetels zal staan. De bloemen van de brandnetels dragen de zaadjes, dus zeven is altijd aangeraden. Om je vloeibare meststof lang te bewaren plaats je het best op een schaduwrijke plaats.

 De brandnetels die overblijven kun je makkelijk composteren op de composthoop. Let er wel op dat je ze afdekt of niet bovenaan legt of je hebt mogelijks nog een paar dagen geurhinder.

Het zwaarste werk is nu gedaan! Eén keer per week kan je vers water aanlengen met deze vloeibare meststof om aan je planten geven. Hier is de verhouding 1 op 10. Bij 1 liter van deze vloeibare meststof moet je dus 10 liter water toevoegen. Je kan het gier gieten op de aarde rond de planten gieten of vernevelen op de bladeren. Het zal je planten versterken en minder gevoelig maken voor plagen en ziekten.

Waar kan je het toepassen
deze vloeibare meststof bevat enorm veel stikstof stikstof wat een bijzonder positief effect heeft op tomaten, komkommers, kool, selderie, prei, fruitbomen, bessenstruiken,...

Waar beter niet toepassen
bij Uien en peulvruchten zoals erwten en bonen raad ik het ten zeerste af.

Brandnetelgier als bestrijder
Het is goed tegen bladluis, zwarteluis, rupsen, koolvlieg, wortelvlieg, selderijvlieg, wortelrol en didymella-kanker.

effe samenvatten voor jullie

  1. - 1 kg brandnetels op 10 liter water.
  2. - Afdekken met voldoende verluchting.
  3. - 1 tot 2 maal per dag roeren.
  4. - 10-tal dagen wachten tot het gistingsproces compleet is.
  5. - vloeibare meststof zeven en bewaren.
  6. - Aanlengen met water, verhouding 1/10.
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin