Hoe wij bodembedekking gebruiken.

07-02-2021

In een eerder gepubliceerd blog bericht had ik jullie al verteld over het nut van bodembedekking. Hier wil ik nu dieper op ingang. We kunnen verschillende bodembedekkers toepassen: Beplanting, karton, speciale doeken die ze in tuincentra verkopen, hooi of stro, compost...tal van mogelijkheden met elk hun eigen werking of werk je liever zoals ons met een combinatie van al deze mogelijkheden. Blijf dan zeker lezen ;-)

Cardboard techniek

De eerste manier die ik wil bespreken is de "cardboard techniek", deze techniek heb ik al eerste leren toepassen aangezien ik enorme hoeveelheden karton ter beschikking had. Ik wil er nogmaals op wijzen dat bodembedekking voor iedereen anders kan zijn afhankelijk van wat er in jou regio gratis ter beschikking is. Als je wil betalen zou ik investeren in Dekgewas. Aangezien ik geen budget had om te investeren in dekgewas bij de opstart moest ik dus andere manieren vinden. 

ik ben begonnen met het lange gras te maaien. Het gras was gemaaid maar de ondergrond was arm en hard dus op het gemaaide gras had ik karton aangebracht met een laag compost en teelaarde erboven op. De plantjes werden dan rechtstreeks in de compost en teelaarde geplant het karton op het gras zorgt ervoor dat het gras en onkruid geen licht krijgt om te groeien. Ze sterven af en worden voeding voor het bodemleven. Het bruine karton word door de wormen en andere kleine bodemwezentjes opgepeuzeld wat dan zorgt voor nieuwe voedingstoffen die ook zo weer bijdragen aan het bodem voedselweb. Je kan ook gewoon op je grond zonder lazy bed te maken beginnen met deze techniek. je kan namelijk het karton gewoon op de bodem leggen, een plant gat aftekenen op het karton en dit uitsnijden met een breekmes. Het gat graaf je uit, in het plantgat doe je wat goeie compost en je plaatst je plantje op de juiste manier in het gat en gooit het gat toe. het uitgesneden stuk karton kan je nog rond de plant aanbrengen maar dit is niet nodig. Nu goed wateren. Leg ook altijd enkele stenen of compost op de hoeken van het karton zodat deze niet kan gaan vliegen. voila je bodem is nu bedekt tegen uitdroging in de zomer en blijft lekker warm tijdens de koude wintermaanden. Het karton moet wel bruin karton zijn dit verteerd en zorgt niet voor schadelijke stoffen in het bodem voedselweb. Als je karton weg is door de kleine beestjes die zich hiermee gevoed hebben kan je gewoon weer nieuw karton leggen. Het karton houd het regenwater tegen bij hevige regenval maar het beschermt ook tegen de hitte van de zon in de zomer, waardoor je bodem vochtig blijft en optimaal blijft voor een gezond bodemvoedselweb.

De foto's hieronder zijn van men verschillende experimenten met de karton techniek om leven in de grond te krijgen zonder veel intensieve arbeid. 

Compost gebruiken voor bodembedekking

Toen ik begon met ons project had ik veel karton gespaard omdat de composthoop nog niet groot genoeg was om overal te gebruiken dus moest ik keuzes maken. Ik koos om de twee technieken te combineren zoals je ook kan zien op bovenste foto rechts. 

Sinds kort heb ik een grotere hoeveelheid beschikbare compost en gebruik ik minder karton als bodembedekker omdat het opbergen van karton soms wel een probleem met zich meebrengt voor mij persoonlijk. De compost word op dezelfde manier bovenop het gras aangebracht in een laag van 10cm á 15cm dik. dit laten we een tijdje rusten zodra je plantjes hebt maak je dan een plant gat voor je plantje in te steken en klaar is kees, misschien nog een extra laagje compost rond je plantje tegen de uitdroging die een warme zon gemakkelijk veroorzaakt. De compost maakt je grond duidelijk gezonder, luchtiger en blijft langer vochtig net als je bodem die onder de dikke laag compost beschermt ligt. Later in het seizoen zal ik hier nog is dieper op ingaan met foto's zodat je het verschil kan zien tussen bodembedekkers gebruiken om je bodem tot leven te brengen en bodembedekkers tegen de hitte. 

Hieronder zien jullie enkele foto's van hoe ik men compost gebruik om het gras te verstikken en zo binnenkort in een gezonde luchtige grond kan beginnen planten. ZONDER TE SPITTEN. NO TILL FARMING

Hooi of Stro gebruiken als bedekking.

Hooi of stro gebruik ik ook alweer in combinatie met de hierboven vermelde technieken. Het stro of hooi leg ik meestal na men mulchlaag compost. omdat de compost in volle zon toch ook uitdroogt als je de hele dag zon hebt. Dus hier komt stro of hooi voor mij goed van pas. leg het hooi of stro rond de plantjes en goed wateren op het hooi of stro niet op de plantjes. 

Het hooi of stro verteerd en word voeding voor ons bodem voedselweb. Altijd positief zoiets toch. 

Dekgewassen gebruiken.

Dekgewassen of cover crops. Ik wist in het begin nog niet veel over deze werking en welke planten ik zou kunnen gebruiken. Na veel opzoek werk en natuurlijk experimenteren, heb ik toch wel wat kennis vergaard over het gebruik van dekgewassen. 

Welke kan je gebruiken? Wel, eigenlijk kan er veel gebruikt worden want je vind ze in alle soorten onze bodembedekkers. Wij gebruiken eetbare bodembedekkers en bodembedekkers die na een groeijaar sterven en dan voeding die onze planten nodig hebben afgeven in het bodem voedselweb. Rode klaver, Mosterdzaad, Veldsla, Spinazie, Munt etc...dit zijn niet diepwortelende planten die wij gebruiken om elke stukje grond te beschermen tegen uitdroging. We proberen elk stukje bodem optimaal te gebruiken want hoe meer je laat groeien hoe meer het leven in het bodem voedselweb voeding vind om weer om te zetten naar voeding voor de planten. 

Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin