Aardpeer, de vergeten groente

08-02-2021

Hallo, vandaag wil ik het even hebben over de aardpeer. Sommigen kennen deze groente goed, sommige onder ons wisten niet eens af van zen bestaan. De aardpeer heeft verschillende benamingen namelijk; topinamboer, knolzonnebloem of jeruzalemartisjok (Helianthus tuberosus) deze plant word vooral als vaste plant gekweekt. De aardpeer is famille van de zonnebloem en dat laat hij ook merken in september na een mooie zomer krijgt deze plant kleine gele bloemetjes. De aarpdeer kan tot 3m hoog worden en woekert als een bezetene. (als je hem wil tegenhouden zeker beschutting in de grond steken)

Kweken en oogsten van aardpeer.

Om aardpeer te kweken heb je niet echt groene vingers of de ideale omstandigheden nodig om dit tot een succes te brengen. Je kan de knollen al in februari poten. 15cm diep word aangeraden en 30cm afstand van elkaar. Ikzelf poot de knollen niet zo diep aangezien ik na het poten nog een laag compost en mulch aanbreng. Ik poot ze ook dichter 20cm plaats geef ik. Soms zelfs maar 10cm.

De aardpeer houd wel van een goede portie zon en goed doorlatende luchtige grond maar in de schaduw doet deze plant het ook enorm goed. Juist het bloemen kan dan wel wat achterwege blijven. In het najaar als de stengels beginnen verdorren, knip je de takken af tot op 15cm hoogte of ietsje hoger naargelang jij zelf kiest. De knollen onder de grond blijven lekker beschermt en groeien nog verder. 

Na de eerste vorst mag je in je handen wrijven want vanaf dan kan je de aardperen oogsten tot aan het einde van de winter. 

Belangrijke tip: Oogst niet teveel in een keer aangezien ze maar enkele dagen vers blijven. 

Aardpeer in de keuken.

Aardperen hebben een dunne schil en hoef je dus niet te schillen. Je kan ze rauw eten in een salade. De smaak van de aardpeer is lichtzoetig en notig. Het heeft iets van de artisjok weg. Aardpeer kan gekookt worden net zoals aardappeltjes. De kooktijd hangt af van de grote van de knollen. Bij het koken opletten dat je ze niet overkookt deze groente is namelijk het beste beetgaar. Overkoken lijd tot een slappe en papperige groente. Je kan ze na het koken zo serveren. Je kan er ook puree van maken met wat peterselie of wat loof van pijpajuintjes erbij. 

De aardpeer is een verrassend veelzijdige groente, die met uiteenlopende smaken te combineren is en op een heel aantal verschillende manieren bereid kan worden. Je kunt de aardpeer rauw eten, maar ook koken, bakken, in de oven bereiden, stoven, stomen, er soep van trekken en zelfs frituren.

Later zal ik op al deze manieren verder ingaan aangezien ik nog niet elke manier geprobeerd heb.

Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin